Zbirka poezije "Trag tajanstva" - Julijana Plenča - recenzija: Dragana Latinović

Zbirka poezije "Trag tajanstva" Julijane Plenče je isprepletena mreža niti najfinijih stihova upakovanih u četiri tematske cjeline. Stihovi prepuni stilskih figura i pjesničkih slika koje nadopunjuju samu pjesmu i osnovnu pjesničku ideju, a to je ljubav. Bazirano na životnom iskustvu autorice ova zbirka je svojevrsni poetski dnevnik, jer je svaki stih ispunjen osobnošću autorice. Osnovni motiv koji karakterizira svaku pjesmu je ljubav koja prožima svaku poru pjesničkog stvaralaštva. Čitajući pjesme fine niti paučine ispisuju ono što čini svaki život lijepim.
Prvi dio zbirke pod nazivom "Topla ljudska priča" sadrži pjesme koje odišu elegijom. Sjećanje na djetinjstvo, na onu dječju bezbrižnost. One obične male stvari koje ispunjavaju djetetovu dušu sasvim su dovoljne da posluže kao motiv za nastajanje stihova.
Autorica retrospektivom želi od zaborava sačuvati nevinost dječjih dana, i to joj polazi za rukom. Teško je ostati ravnodušan ne opise prirode, ljepotu mora i vječnog ljeta iz perspektive nevine dječje duše.
Drugi dio "Ljubavna razglednica" donosi nam ono što je po meni centralni dio ove zbirke, a to su ljubavni odnosi. Šaka ljubavi i zrno bola predstavljaju glavne začine pjesama posvećene odnosu žene i muškarca. Svakako on intrigira, nikad ne prestaje da bude interesantan. Uvijek postoji ono što nije rečeno, a ponekad sam autor stvari ostavlja nedorečenim.
Treći dio "Neponovljiv trag" donosi na kolorit gradova koji su ostavili pečat na autoricu. Ljepota života i one njegove tamnije strane isprepletene između zidina punih istorije su isnpiracija za nastanak stihova. Gradovi nisu izgrađeni samo od betona, oni imaju i dušu. Samo istančane pjesničke duše je prepoznaju u arheološkim iskopinama samog grada.
Četvrti dio "Buđenje" kao što sam naziv i kaže označava rađanje ideje jednakosti, i buđenja svijesti.
Pjesničko stvaralaštvo Julijane Plenče bi se moglo opisati jednom riječju, magično. Plod dugogodišnjeg rada i strpljivog pisanja urodio je plodom. Zbirka "Trag tajanstva" je kao nar izvana zelen jer to je autoričina prva zbirka poezija. Iznutra crven, jer su stihovi sazreli i spremni da nađu put do srca vjernog čitaoca poezije. Julijana Plenča, izvrsno!


Коментари

Популарни постови са овог блога

Pjesma IZNAD KRAJOLIKA - Dragana Latinović

Roman " Smrt je došla prekasno" - Nura Bazdulj-Hubijar - osvrt: Dragana Latinović

Priča "Zbogom" - Dragana Latinović