Roman "Čin volje" - Barbara Taylor Bradford - recenzija: Dragana Latinović

Kada Audrina unuka Kyle poželi da studira slikarstvo, čini se da se prošlost ponavlja. Audrina kćerka Christina  izgleda nije spremna na ovaj Kylin čin volje.

Audra Kenton je 03.06.1926. napunila devetnaest godina, iako mlada ona ima već četri godine radnog iskustva u bolnici u Riponu, malom mjestu u Yorkshireeu. Kako tog dana njena najbolja prijateljica Gwen nije tu, ona svoj rođendan odluči provesti u šetnji. Ubrzo ona se nađe pred kućom u kojoj je provela prvih 14 godina svog života. Nakon smrti majke ona i njena braća bivaju surovo razdvojena i Audra počinje svoju životnu borbu prerano.

Nakon što odluči da radi kao njegovateljica u kući Irine Bell, Audra upoznaje ljude koji će joj ostati prijatelji čitav život. Ubrzo u njen život ulazi Vincent Crowther i čitav njen život mijenja se iz korijena. Nakon 5 mjeseci Audra se udaje za Vincenta. Iako su njih dvoje idilično započeli svoj brak, ubrzo počinju i prve trzavice. Sve se naizgled smiruje kada Audri rađa sina Alfreda. Vrijeme prolazi i čini se da Audri konačno uživa svoju porodičnu idilu, ali surova tragedija ih potresa iz korijena. Alfred umire i ona upada u depresiju. Rođenje kćerke Christine je spašava, ali i zacrtava joj cilj da svojoj kćerki obezbijedi najbolje uslove. Iako predseodređena da postane priznata slikarka, Christina
se protivi majčinoj odluci i postaje poznata modna dizajnerka.

Topla ljubavna priča o porodičnim odnosima, i spremnosti žene da se žrtvuje za svoje voljene. Autorica prepoznatljivim stilom nam prikazuje razdoblje od 1926. do 1978. godine i uspijeva da nam donese prilike tog vremena. Iako prevashodno ljubavni roman, autorica nam donosi i druge goruće probleme tadašnjeg društva. Negativan položaj žene, i njena spremnost da se izbori za emancipaciju u društvu.
Preporuka!

Коментари

Популарни постови са овог блога

Pjesma IZNAD KRAJOLIKA - Dragana Latinović

Roman " Smrt je došla prekasno" - Nura Bazdulj-Hubijar - osvrt: Dragana Latinović

Priča "Zbogom" - Dragana Latinović