Roman "Djevojčica koja je obožavala Toma Gordona" - Stephen King - osvrt: Dragana Latinović

Najgori strah od svih strahova jeste strah od nepoznatog. Devetogodišnja Trish McFarland je obična djevojčica, koja voli bejzbol, obožava closera Toma Gordona i ne voli svađu. Upravo svađa između njene majke Qillie i brata Petea natjerala su je da skrene sa staze. Njena odvažnost je obrunuto proporcionalna količini hrane u ruksaku, a jedina joj je utjeha walkman na kojem sluša radijske prijenose njenih omiljenih Red Soxa. 

Dok djevojčica hrabro luta šumom njeni glavni pratioci su umišljeni glas koji joj zajedljivo govori da neće uspjeti i Tom Gordoon koji joj uliva hrabrost da istraje u potrazi za pravom stazom. Sve više je prisutan strah i spoznaja da je neko posmatra. Borba sa prirodom, potraga za hranom i pitkom vodom kod Trish bude iskonski nagon za preživljavanjem. Za to vrijeme počinje potraga za nestalom djevojčicom. S druge strane, Trish hrabro nastavlja dalje probijajući se kroz močvaru nesvjesna da napušta Maine i prelazi u New Hempsire.

Strah je emocija koje uspjeva nadvladati sve druge emocije. Strah paralizira naše tijelo i sužava svijest. Ovo mi je druga pročitana knjiga od Stephena Kinga, nakon "Vreće kostiju". Zamišljen kao kratki roman, ostavlja dubok trag u književnosti 21. vijeka. Roman o najvećoj fobiji od svih o strahu od nepoznatog, "Djevojka koja je obožavala Toma Gordona" je opravdao moja čitalačka očekivanja.




Коментари

Популарни постови са овог блога

Pjesma IZNAD KRAJOLIKA - Dragana Latinović

Roman " Smrt je došla prekasno" - Nura Bazdulj-Hubijar - osvrt: Dragana Latinović

Priča "Zbogom" - Dragana Latinović