Roman "Na kraju duge" - Kristina Bejker Klajn - recenzija: Dragana Latinović



Naslov originala: ORPHAN TRAIN,  2013
Izdavač: Vulkan izdavaštvo,



" Knjiga koju pročitaš u jednom dahu, i čiji sadržaj smjestiš na police svoga srca kao najdražeg prijatelja, su knjige koje vrijedi pročitati. "

Roman "Na kraju duge" ili kako je prevedeno u Hrvatskoj "Vlak siročadi" je knjiga bazirana na istinitom dođađaju. U vremenskom razdoblju od 1854-1929. godine istočnom obalom Sjedinjenih Američkih Država vozovi su prevozili siročad, socijalne službe nisu postojale, i djeca su bila prepuštana na milost i nemilost stranaca.

Nev Pauer devetogodišnja irska imigrantkinja u požaru gubi svoje najbliže članove porodice. Ostavljena na milost društvu, biva ukrcana na tzv "voz siročadi", čije šine vode u neizvjesnu budućnost. Na vozu Nev upoznaje dječaka Hansa ili Holandeza, koji joj obećava da šta god da se desi da će je kasnije potražiti.

Voz staje, i Nev postaje Doroti. Doroti koja je spremna na to da radi poslove koje obavljaju odrasle krojačice, da bi imala krov nad glavom i nešto za jelo. Slom berze mijenja njenu sudbinu i ona ponovo odlazi u drugu hraniteljsku porodicu. Uslovi života su užasni i kada Doroti postane meta napada, ona napušta porodicu Grout. Doroti pješači šest kilometara do škole, njena učiteljica gospođica Larsen odvodi je u svoj pansion. Doroti usvajaju Nilsenovi i ona postaje Vivijen. 
Vivijen postaje odgovoran član nove porodice, i čini se sve da je na svom mjestu dok ponovo ne sretne Holandeza koji se sad zove Luk. Njen svijet se mijenja iz korijena.

Godinama kasnije sedamnaestogodišnja Moli da bi izbjegla popravni dom pristaje pomoći Vivijen da raščisti tavan. Iako na prvi pogled nji dvije shvataju da su im sudbine iste.

Roman "Na kraju duge" potresnom ispovjesti će očarati čitaoce. Sudbina siročadi je dramatično rekonstruisana prikazom voza kao pozornice, na kojoj je prikazana surova sudbina djece koja su ostavljena sama. Sam izbor je dramatičan, jer se jednim pogledom i potpisom sudbina odlučuje o životu nevinog djeteta.



Коментари

Популарни постови са овог блога

Pjesma IZNAD KRAJOLIKA - Dragana Latinović

Roman " Smrt je došla prekasno" - Nura Bazdulj-Hubijar - osvrt: Dragana Latinović

Priča "Zbogom" - Dragana Latinović